Ας γνωρίσουμε τον Ψυχολόγο !

Τι είναι ο Ψυχολόγος και τι υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει;

Ψυχολόγος είναι ο επιστήμονας που ερευνά την ανθρώπινη συμπεριφορά.  Ασχολείται με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά των ανθρώπων και μπορεί να βοηθήσει αυτόν που θέλει να διαχειριστεί με τις δικές του δυνάμεις τις δυσκολίες που εμφανίζονται στη ζωή.
Είναι αναγκαίο να έχει βασικές σπουδές Ψυχολογίας από Πανεπιστήμιο και έπειτα να έχει ειδικευτεί και εκπαιδευτεί σε τομείς της επιστήμης του. Το να μπορεί κάποιος να επιλέξει σωστά έναν επαγγελματία Ψυχολόγο δείχνει οτι είναι σωστά ενημερωμένος για τις υπηρεσίες που μπορεί να του προσφέρει και αργά ή γρήγορα θα μπορεί να απολαμβάνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ο Ψυχολόγος μπορεί να προσφέρει συμβουλευτική, ψυχολογική υποστήριξη και ψυχοθεραπεία.


Πρέπει να έχει κάποιος κάτι σοβαρό για να επισκεφθεί ψυχολόγο;

Παλαιότερα, δυστυχώς, υπήρχε η πεποίθηση οτι όταν κάποιος επισκεπτόταν Ψυχολόγο σήμαινε αδυναμία χαρακτήρα  ή οτι είχε κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Πλέον γνωρίζουμε οτι το να επισκέπτεται κάποιος Ψυχολόγο δείχνει δύναμη και όχι αδυναμία. Όσο περισσότερη συνείδηση των δυσκολιών του έχει, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Πώς γίνεται η θεραπευτική διαδικασία;

Βασική προϋπόθεση  είναι η απόλυτη εχεμύθεια και ο ολοκληρωτικός σεβασμός στην προσωπικότητα του θεραπευόμενου. Η κάθε συνάντηση διαρκεί 50’-60’ και απαιτείται σταθερότητα στην προσέλευση και δέσμευση στη διαδικασία και από τις δύο πλευρές. Ο Ψυχολόγος εκπαιδεύει το ενδιαφερόμενο άτομο κυρίως μέσα από τη συζήτηση, τις τεχνικές, τη σύνδεση των στοιχείων ζωής του να βρει αποτελεσματικούς τρόπους  να υπερνικήσει τις δυσκολίες. Ο αριθμός των συναντήσεων που θα χρειαστούν εξαρτάται από πολλά όπως η φύση του προβλήματος, οι θεραπευτικές μέθοδοι του θεραπευτή αλλά κυρίως από την ετοιμότητα του ενδιαφερόμενου για αλλαγή. Ευτυχώς, το κόστος των συναντήσεων έχει μειωθεί σε σχέση με παλαιότερα καθώς υπάρχουν πλέον αυξημένες ανάγκες οι οποίες προετοίμασαν το έδαφος για αρκετούς ικανούς Ψυχολόγους. Ο Ψυχολόγος δεν είναι γιατρός και δεν χορηγεί φαρμακευτική αγωγή. Όταν κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο μπορεί να παραπέμψει καταλλήλως σε Ψυχιάτρους.

Σε ποιους απευθύνεται;

Οι στόχοι που κάποιος θα ξεκινήσει συναντήσεις με Ψυχολόγο διαφέρουν. Συνήθως σχετίζονται με το να κατανοήσει τις αιτίες των δυσκολιών που αντιμετωπίζει, να ενισχύσει την ικανότητά του να λύνει προβλήματα της καθημερινότητας, να επικοινωνεί καλύτερα με τους γύρω του και τέλος να αναλάβει δυναμικά τα ηνία της δικιάς του ξεχωριστής ζωής. Έτσι λοιπόν οι άνθρωποι που επισκέπτονται τον/την Ψυχολόγο ενδιαφέρονται να αντιμετωπίσουν το άγχος, τους φόβους, τη  θλίψη, το πένθος, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην αντιμετώπιση των διαζυγίων, διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα, διαχείριση γονεϊκού ρόλου. Αναφορικά με τα παιδιά και τους εφήβους ο /η Ψυχολόγος μέσα από μια σχέση εμπιστοσύνης μπορεί να ενθαρρύνει τις κοινωνικές τους δεξιότητες, την αυτοπεποίθησή του ή ακόμα και να τους βοηθήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς, άγχους και σχολικής επίδοσης. Εδώ η πρόληψη μπορεί να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο.

Συνολικά η σωστή ενημέρωση σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Ψυχολόγος αλλά και σχετικά με τη σωστή επιλογή του κατάλληλα και  άρτια καταρτισμένου ειδικού, θα δημιουργήσει μια καλή βάση για κάποιον που θέλει να συνεργαστεί αποτελεσματικά.







Η Ψυχολόγος Ιωάννα Γρηγοροπούλου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η καλύτερη συμβουλή που μπορεί να δοθεί σε έναν Ψυχολόγο: "Μη δίνετε συμβουλές"

Βιογραφικό

Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό (ταινία)